Waarom en hoe je een goede zonnebril moet dragen

Een zonnebril is niet alleen een trendy accessoire, vooral op zonnige zomerdagen. Het dragen van een zonnebril is van essentieel belang om je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling en om diverse gezondheidsproblemen te voorkomen. Maar moet je per se een dure designerbril van honderden euro’s hebben? En hoe kun je weten of je een goede zonnebril hebt? Experts benadrukken dat de pasvorm van cruciaal belang is.

Gevolgen

Oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis in Rotterdam benoemt verschillende nare gevolgen van het niet dragen van een zonnebril, zoals oogkanker, staar, huidkanker rondom de ogen, maculadegeneratie (langzaam blind worden) en verbranding van het hoornvlies. Hij raadt dan ook aan om altijd een zonnebril te dragen op zonnige dagen, omdat het gemakkelijker is dan je huid insmeren, maar vaak vergeten wordt.

Zonnebrillen zijn meer dan alleen een modeaccessoire; ze beschermen niet alleen je ogen, maar ook je huid tegen schadelijke UV-straling. Veel mensen denken dat het dragen van een petje voldoende is om hun ogen te beschermen, maar UV-licht kan nog steeds je ogen bereiken, bijvoorbeeld door reflectie van het wegdek of water, legt De Faber uit. Vissers hebben bijvoorbeeld meer kans op staar, omdat het UV-licht wordt weerkaatst door de zee. Mensen die dicht bij de evenaar wonen, lopen ook meer risico op staar omdat ze meer blootgesteld worden aan intense UV-straling als gevolg van de nabijheid van de zon.

Kortom, het is belangrijk om een goede zonnebril te kopen en jezelf te beschermen tegen deze gevaren. Maar wat maakt een zonnebril goed? Volgens De Faber moet een zonnebril 100% bescherming bieden tegen UV-straling. Dit wordt vaak aangegeven op een sticker op de glazen of het montuur, of met de vermelding van 400 nm, wat in principe hetzelfde betekent. Bijna alle brillen in Europa voldoen aan deze norm, dus het is moeilijk om er een te vinden die hier niet aan voldoet.

Exclusief

Als je een zonnebril koopt van een exclusief merk, maak je in ieder geval geen miskoop, zegt Juffermans. Toch kunnen de prijzen van zonnebrillen nogal uiteenlopen. Is een dure zonnebril beter dan een goedkopere variant? “Voor 50 euro heb je heel knappe brillen, voor 30 euro ook nog wel”, zegt Ton Juffermans, voormalig opticien en tegenwoordig werkzaam als adviseur in de optiekbranche. “De pasvorm is alleen wel essentieel”, zegt Juffermans. “Een bril moet altijd goed aansluiten bij je gezicht. Het moet niet zo zijn dat er aan alle kanten nog UV-licht langs je bril gaat.” Zonnebrillen kosten al snel 200 euro of meer, terwijl sommige modellen zelfs 400 euro kosten.

Kleur

Ook de kleur van de glazen is belangrijk, al hangt die vooral af van je persoonlijke voorkeur. De een vindt groengrijze glazen misschien fijn, de ander kiest liever voor bruine glazen. “In beide glaskleuren zit een beetje geel, in bruin wel meer, waardoor de helderheid en het contrast scherper wordt”, zegt Juffermans. “Daardoor zie je nog steeds wel goed als je met je zonnebril op een donker tunneltje in fietst.”

Tijdens het kopen van een zonnebril kun je vragen of je even naar buiten mag om te testen welke kleur glazen je prettiger vindt. Mensen die veel op het water zijn of veel autorijden, wordt aangeraden om gepolariseerde glazen te dragen, omdat ze minder last hebben van schittering.

Het grootste deel van de brillenglazen is gemaakt van kunststof, slechts twee tot drie procent is daadwerkelijk van glas. Kunststof is veiliger omdat het minder snel breekt en het kan gemakkelijker verschillende optische eigenschappen hebben, zoals filtering tegen UV-straling, goede lichtabsorptie, antireflectiecoating en krasbestendigheid.

Ten slotte

Ten slotte betekent een donkere bril niet automatisch dat deze beschermt tegen UV-licht. Gewone brillen op sterkte filteren ook ultraviolette straling, maar de glazen moeten daar specifiek voor zijn behandeld.

Het is ook belangrijk om kinderen een zonnebril te laten dragen. Zoals Juffermans opmerkt: “Kinderogen moeten nog heel lang mee.”

Kortom, wat duur is, hangt af van de waarde die je ervoor krijgt. Het belangrijkste is dat mensen zich realiseren dat een zonnebril meer is dan alleen een modeaccessoire. Het beschermt je op de lange termijn tegen schadelijke UV-straling. Hiermee is oogarts Tjeerd de Faber het volledig eens.

 

Bron: RTL Nieuws

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen